Animerad film

Animerad film är inte bara film som produceras med stöd av handtecknade bilder eller med stöd av datoranimation. Filmgenren utvecklades kraftigt över hela västvärlden under 1980-talet.

 

Animerade filmer förekommer i olika format i allt från kortfilm till långfilmer och format som är särskilt anpassat till TV.

 

Animerad film – här hemma och ute i världen

 

I Sverige
I Sverige producerade Victor Bergdahl animerade kortfilmer med bland annat den populäre figuren Kapten Grogg i huvudrollen. Det skedde under 1910- och 1920-talen och därför räknas Bergdahl till genrens stora i Sverige.

Tage Danielsson kom år 1968 att producera Sveriges första tecknade långfilm – I huvet på en gammal gubbe – om än den enbart är delvis animerad. Det var Per Åhlin som skapade animationerna.

Barnfilmen Dunderklumpen animerades av Åhlin år 1974.

Per Åhlin tillhör svensk animations stora förgrundsgestalter. Vid 2006 års Guldbaggegala fick han ta emot historiens första Gullspira. Till andra kända Åhlinproduktioner hör TV-serierna Alfons Åberg, Lennart Hellsings ABC och flera animeringar åt som förekommer i Tage Danielssons filmer.

I Sverige finner vi även andra svenska animatörer av stor betydelse. Till dessa hör Rune Andréasson med Bamse-filmerna, Stig Lasseby med filmerna Agaton Sax och Pelle Svanslös, Olof Landström med Kalles klätterträd och Jan Gissberg med filmerna om Pelle Svanslös och Kalle Stropp och Grodan Boll, med flera. Kalle Stropp och Grodan Boll fick ett hederspris vid Cannesfestivalen 1992. Den svenska animerade filmen har dock aldrig utgjort en stor marknad.Animerad film 1

 

I USA
Det stora landet i väster, USA, var under 1900-talet den ledande producenten på världsmarknaden då det gäller animerade filmer. De flesta känner nog till Walt Disneys långfilmer och animerade kortfilmer som de om Tom & Jerry tillhörde utbudet på den amerikanska animerade filmmarknaden fram till mitten av 1950-talet.

Tre animationsstudior – Hanna-Barbera, Filmation och DePatie-Freleng Enterprises – dominerade den amerikanska marknaden för animerad film.

 

I Japan
I Japan uppstod den speciella animerade filmen som kallas anime under 1950-talet. Genren kallas för anime efter det japanska ordet för filmtypen. Genren slog igenom på allvar mot slutet av 1960-talet. Det var först inpå 1980-talet som anime-filmer fick ett genomslag i väst.

Av de japanska animationer som blivit mest kända, både i Sverige och västvärlden, utmärker sig Studio Ghiblis filmer med titlarna Totoro och Spirited Away.