Astrid Lindgrens berättelse blir anime

Många är vi som växt upp med berättelser och sagor skrivna av Astrid Lindgren. Hon var en av vår tids största svenska författare. Hon föddes 1907 i Vimmerby och dog 2002 i Stockholm och skrev under sin livstid runt 40 verk. Hennes böcker är översatta till 95 olika språk och har nått barn världen över. Som författare har Astrid Lindgren blivit tilldelad många priser och hedersuppdrag. Sedan den 1 oktober 2015 är hon motiv på den svenska 20-kronorssedeln. Några av hennes mest kända verk är Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter.

Ronja Rövardotter som anime

Ronja Rövardotter blir anime 35 år efter att boken gavs ut för första gången. Det är det japanska bolaget Polygon Pictures som tillsammans med Studio Ghibli och regissören Gorō Miyazaki ligger bakom produktionen. Gorō Miyazaki är son till den legendariska Hayao Miyazaki och gör här regidebut för animerade tv-serier. Tv-serien bygger på berättelsen om Ronja Rövardotter och utspelar sig under olika årstider och tidsperioder. Tv-serien är datoranimerad och består utav 26 avsnitt. Den sändes för första gången på den japanska tv-kanalen NHK den 11 oktober 2014. Den 30 januari 2016 visades tv-serien för första gången på svensk tv. Svenska rösten för Ronja gör Laura Jonstoij Berg och Birk görs av Leon Pålsson Sälling.

En berättelse om vänskap och revolt

I berättelsen om Ronja Rövardotter får vi följa en flicka i tioårs åldern som är dotter till en rövarhövding. Berättelsen utspelar sig under tidig medeltid och Ronja bor med sin familj och sin fars rövar-klan i en borg mitt i skogen. Ronjas familj har en annan rövar-klan som fiender, Borka-rövarna, och Ronja blir vän med ledarens son Birk när de stöter på varandra i skogen. De blir vänner i hemlighet och rymmer iväg tillsammans till en grotta i skogen. Det här är en berättelse som skildrar vänskap, revolt och att försöka slå sig fri från sina föräldrar och sin bakgrund.