Järnjätten

Järnjätten är en animerad långfilm från 1999. Filmen var Brad Birds regidebut och floppade i biosalongerna, bra kritik till trots. Bird gick därefter över till studion Pixar, där han skulle regissera de stora succéerna Superhjältarna och Ratatouille. Sedermera har dock Järnjätten kommit att betraktas som en kultklassiker, och filmen har idag många hängivna fans. Det beror minst lika mycket på den säregna animationen som den medryckande och spännande berättelsen. Bakom rösterna stod en blandning av nykomlingar och berömda skådespelare, som till exempel Jennifer Aniston, Harry Connick, Jr., och Vin Diesel.

En spännande berättelse

The_Iron_Giant_posterBerättelsen utspelar sig i slutet av femtiotalet, och tar sin början när en robotliknande varelse från yttre rymden kraschlandar på jorden. Han hittas av den nioårige Hogarth, som snabbt fattar tycke för den besynnerliga utomjordingen och tar med honom hem. Snart dyker dock agenter från regeringen upp, och Hogarth måste försöka gömma ”järnjätten”. Till sin hjälp har han beatniken Dean, som äger ett skrotupplag utanför staden. Tillsammans hittar de på en plan för att hålla Järnjätten gömd, och blir samtidigt varse om några av hans speciella förmågor. Men planen går om intet när jätten blir tvungen att rädda två barn inne i staden inför en häpen allmänhet. Militären blir snart varse om var jätten befinner sig, och inleder ett stort slag mot besökaren från en annan planet… Filmen lockade tyvärr inte biobesökarna. Många menar att filmstudion inte marknadsförde filmen tillräckligt på olika branschträffar – vilket vore som om spelutvecklarna ea saknades på e3.

Kultstatus i efterhand

Filmen, som baserade sig på en bok av Ted Hughes, vann ändå en rad priser och rosades av kritikerna. Nästan alla lyfte särskilt fram filmens visuella stil. Filmens design var inspirerad av konstnärer som Norman Rockwell, och blandade konventionell animation med datoranimering, ett relativt nytt grepp på den tiden. Det var framförallt jätten själv som animerades med hjälp av datorer, då tecknarna kom fram till att det svårt att teckna metallobjekt med mjuka rörelser. Även berättelsen i sig uppskattades som en klassisk saga om äventyr och vänskap. Men det var först senare som filmen skulle vinna uppskattning även hos den bredare publiken. Nu, mer än femton år efter premiären av Järnjätten, har filmen en stor skara hängivna fans som har sett den om och om igen. Det är mycket tack vare de många DVD-utgåvor av filmen som har släppts sedan dess. Numera finns den även att se på strömningstjänsten Netflix.