Min granne Totoro

Min granne Totoro är en animerad japansk långfilm som har nått stor popularitet även utanför Japan. Filmen är från 1988, men visades i Sverige först 1995, då som film på tv-kanalerna TV1000 och TV1000 Cinema, och med ett annat namn: Magiska äventyr med Totoro. Det skulle dock dröja ännu längre innan filmen blev välkänd och populär i Sverige. Det skedde i samband med att SF lanserade den på bio år 2007.

Regissören av filmen heter Hayao Miyazaki. Hans animerade filmer har sedan Kikis expressbud år 1989 varit de mest framgångsrika på bio i Japan, och har även nått internationella framgångar. Den kanske mest välkända av hans filmer i väst är Spirited Away från 2001. År 2003 vann den en Oscar för bästa animerade långfilm.Min granne Totoro 2

Filmen kretsar kring familjen Kusakabe, som består av en pappa, en mamma och deras två döttrar. När man möter pappan och döttrarna för första gången har de precis flyttat in i ett stort hus på landsbygden, nordväst om storstaden Tokyo. Filmen utspelar sig på 1950-talet, och mamman i familjen är inlagd på sjukhus för att återhämta sig efter att ha varit sjuk i tuberkulos. Det magiska elementet i Min granne Totoro visar sig snabbt, då systrarna upptäcker att familjens nya hus är fullt av små svarta varelser som kallas för ”sotspridare”. Magins närvaro trappas sedan upp markant när det yngsta av systrarna, Mei, hittar en hemlig ingång till en lika hemlig skog. Där träffar man som tittare för första gången Totoro, en stor, vitfläckig, djurliknande skogsande. När Mei berättar om vad hon sett för sin pappa, säger han att bara de som har ett rent hjärta kan se skogsanden. Totoro hjälper på olika sätt de båda systrarna, bland annat genom att tillkalla en kattbuss som kan ta dem till sjukhuset för att besöka deras mamma.

Många av de miljöer man kan se i filmen har verkliga förebilder i Japan. Till exempel har man byggt upp familjen Kusakabes hus som en del av en utställning som hette Expo 2005, och busshållplatsen som figurerar i scenen där systrarna möter Totoro finns i verkligheten i Ume i staden Saiki, och har fått just namnet ”Totoro”. Om du vill besöka de här platserna under en resa till Japan kanske du också passar på att besöka Japans huvudstad, Tokyo, där man kan köpa en mängd klädesplagg och inredningsdetaljer med Totoro-motiv. Om du vill hitta bra och billiga hotell i Tokyo kan du gå in på Hotelltokyo.se.